marți, 12 mai 2009

UE doreste ca producatorii de software sa fie responsabili pentru cod scris

UE este pe cale sa cauzeze un cosmar caselor de software, obligandu-le sa fie responsabile pentru codul creat in cazul in care nu functioneaza sau este nesecurizat.
Potrivit unei noi propuneri a Comisiei Europene pentru protectia a consumatorilor, software-le vor fi acoperite de aceleasi legi care se aplica autovehiculelor sau alimentelor.Comisarii Viviane Reding si Meglena Kuneva au spus ca legea va reduce un decalaj existent in regulile UE de protectie a consumatorilor care pe moment nu acopera licentierea software.

Potrivit CNET, Business Software Alliance, care apara interesele brand-urilor precum Apple, IBM si Microsoft, crede ca planul nu este bun. Aceasta crede ca membrii sai ar putea sa scrie software care functioneaza pe masinile lor, insa daca cel care le utilizeaza le instaleaza intr-un mediu hardware unde nu functioneaza, aceasta nu poate fi vina producatorului.Propunerea mai inseamna si ca termenii contractului sa fie prelungiti pentru cel putin doi ani. BSA spune ca este ca si cand "ti-ai inchiria casa pentru o luna si sa fii obligat sa extinzi inchiriere pentru alte 23 de luni".Nu doar companiile de software proprietate sunt nemultumite de propunerea UE. Dezvoltatorul nucleului Linux, Alan Cox a declarat in 2007 ca niciun dezvoltator software nu ar trebui sa fie responsabil pentru codul scris in acelasi fel cum sunt producatorii de bunuri fizice.

0 comentarii: