vineri, 29 mai 2009

SSD-uri mai ieftine pe viitor

Desi sunt pe piata de ceva timp, SSD-urile sunt inca in afara bugetului unui utilizator obisnuit. Perfomantele au crescut simtitor, preturile au scazut, dar inca nu pot concura HDD-urile. Totusi sunt in plan o serie de masuri care ar trebui sa scada costurile SSD-urilor undeva la jumate din cat sunt azi.

In primul rand a fost pus la punct un nou controller la JMicron, pe numele sau JMF61. Acesta foloseste un procesor ARM9 in format TFBGA289, cu 32 KB de memorie ROM si 128 MB RAM interni, si poate lucra cu pana la 256 MB de memorie DDR sau DDR2 pe post de buffer.
Totodata, JMF612 este special proiectat pentru a se intelege de minune cu chip-urile de memorie flash de generatie noua, realizate intr-un proces tehnologic de 32 nm (Samsung si Toshiba) si de 34 nm (Intel si Micron). Si acceseaza celulele de memorie pe opt canale distincte, pentru a se atinge o performanta sporita. Si luand in considerare pretul destul de mic al noului controller si procesul tehnologic de productie mai mic, incepem sa intelegem cum vor fi posibile aceste ieftiniri.
Noile SSD-uri astfel realizate vor ci conpatibile si NCQ (Native Command Queuing), desi nu stiu cat va ajuta aceasta tehnologie SSD-urile. Interfata va varia de la SATA300 la USB 2.0, si va exista si criptare AES pe 128 bits si corectare a datelor ECC. Primele mostre de JMicron JMF612 sunt asteptate in luna iunie 2009, productia de serie urmand sa demareze din luna iulie 2009.